De Sarnámi taal

Full 1
Het Sarnámi
Het Sarnámi Hindustani (Sarnámi) is de moedertaal van Hindostanen in Suriname en Nederland.
Full 1
Het Sarnámi

Het Sarnámi Hindustani (Sarnámi) is de moedertaal van Hindostanen in Suriname en Nederland.

Khichri-Bhasá

Het Sarnámi is een mix van talen en dialecten gesproken door Brits-Indiase contractarbeiders, grotendeels afkomstig uit de staten Uttar Pradesh en Bihar. Zij spraken voornamelijk Bhojpuri, Awadhi, Hindi en Urdu. Later werd de taal aangevuld met o.a. woorden uit het Sranan Tongo, Nederlands en Engels. Het Sarnámi wordt daarom ook wel een ‘Khichri-Bhásá’ genoemd; een mengelmoes van talen.

Verschil in uitspraak

Door de vermenging van talen is in Suriname verschil merkbaar in uitspraak en aanduidingen voor bepaalde woorden. Het Sarnámi dat bijvoorbeeld in Nickerie wordt gesproken, kent meer woorden met een ‘Engelse’ achtergrond. Dit door de nabijheid van Guyana.

Grammatica

Het Sarnámi kent haar eigen grammatica. De zinsbouw is vrijwel gelijk aan die van het Hindi. De taal wordt vaak op gebiedende wijs gebruikt en wordt over het algemeen beschouwd als volkstaal.

Varianten

In vrijwel alle landen waar Indiase contractarbeiders zijn gevestigd, wordt wel een variant van het Sarnámi gesproken: Trinidad Bhojpuri, Fiji Baat, Guyanese Aili Gaili.